"Μέγα Σπήλαιο": Κρασί από την καρδιά του Χελμού στο πασχαλινό τραπέζι

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα είναι συνοδοιπόρος μας με τρεις ετικέτες, μία για κάθε πτυχή των γιορτινών μαζώξεων.

Μέγα Σπήλαιο

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών αγκαλιάζεται από τις μυρωδιές της άνοιξης και τις παραδόσεις κάθε τόπου, που έχουν τις ρίζες τους πίσω στο χρόνο. Οι ρίζες του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο, δε, απλώνονται σε έναν τόπο ιστορικής και γεωλογικής σημασίας. Λίγα μόλις λεπτά από την ομώνυμη μονή που είναι και η αρχαιότερη εν ενεργεία στην Ελλάδα και στην περιοχή του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο, το Κτήμα δεσπόζει και καλεί τους περαστικούς για μία στάση που θα εξελιχθεί σε μαγική εμπειρία.

Τα σταφύλια, που καλλιεργούνται σε τέσσερις αμπελώνες της ορεινής Αχαΐας, έχουν όλα τα φόντα για να δώσουν κρασιά υψηλής ποιότητας, χάρη στο εξαιρετικό κλίμα, το ποικίλο ανάγλυφο και το υψόμετρο. Γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες φύονται στον αμπελώνα αυτό, που είναι ένας από τους σπουδαιότερους της χώρας με διεθνούς φήμης αναγνώριση. 

Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Syrah, Cabernet Sauvignon κ.ά. καλλιεργούνται με μεράκι στο αμπέλι που πάει πίσω στα μισά του 15ου αιώνα, όταν οι μοναχοί  το χρησιμοποιούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κρασί. Αργότερα, το 1999, οι αδελφοί Αναστασίου θα οραματιστούν την αναβίωσή του, συνεχίζοντας την οινική μυσταγωγία. 

Σεβόμενο την πολύτιμη κληρονομιά και τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο σήμερα διαθέτει μία γκάμα οίνων για να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Ανάμεσά τους, θα ξεχωρίσουμε εκείνα που θα βάλουν το δικό τους πινελιά στο Αναστάσιμο και Πασχαλινό μενού, σε ένα αποτέλεσμα φίνο κι απολαυστικό.

Ποια κρασιά θα δοκιμάσουμε το Σάββατο της Λαμπρής και την Κυριακή του Πάσχα;

Λευκό, ροζέ ή κόκκινο; Κάθε κρασί έχει τη δική του στιγμή και δόξα σε ένα γεύμα. Οι γεύσεις στην προκειμένη περίπτωση είναι αρκετά περίπλοκες, γι’ αυτό και οφείλουμε να είμαστε εφοδιασμένοι και με τις τρεις κατηγορίες, για να μην πέσουμε σε παγίδες. 

Μαλαγουζιά

Μια Μαλαγουζιά που ξεφεύγει λίγο από την πεπατημένη, αφού ο φρουτώδης χαρακτήρας επικρατεί έναντι του ανθικού. Τροπικά φρούτα χορεύουν στη μύτη και τον ουρανίσκο μαζί με ροδάκινο και νεκταρίνι, ενώ δε λείπουν κι οι νότες βασιλικού. Η παραμονή στις λεπτές οινολάσπες για 4-5 εβδομάδες  θα δώσει πλούσιο σώμα στο κρασί, με μία κρεμώδη υφή στο στόμα και δροσιστική οξύτητα. 

Food pairing

Με αυτά τα δεδομένα και καθώς βαδίζουμε σε πιο γαστρονομικά μονοπάτια, θα επιλέξουμε τη Μαλαγουζιά αυτή -με τι άλλο- με τη μαγειρίτσα, που χρειάζεται την τσιμπημένη οξύτητα και τη βοτανική πλευρά του κρασιού για να καταλήξει σε μία ωραία ισορροπία. Η λιπαρότητα του κρασιού κουμπώνει κι αλληλοσυμπληρώνεται με αυτή του πιάτου. 

Λεπτομέρειες οίνου

Προέλευση: ΠΓΕ Αχαΐα
Τοποθεσία: Αμπελώνες στο οροπέδιο της Τράπεζας & στη Βρόσθενα
Χρονιά: 2023
Χρώμα: Λευκοκίτρινο με πράσινες αποχρώσεις 
Γλυκύτητα: Ξηρό
Ποικιλία: Μαλαγουζιά 100% 
Αλκοόλ: 12%

Σερβίρεται στους: 10-12°C

Rosé

Μέγα Σπήλαιο

Το Rosé σε στυλ Προβηγκίας που δε μπορεί να λείπει από κανένα τραπέζι και παντρεύει αρμονικά την αγαπητή Μαλαγουζιά με ένα μικρότερο ποσοστό από Cabernet Franc. Το αχνό του χρώμα ίσως να μη μας προδιαθέτει για την ένταση αρωμάτων που θα συναντήσουμε, αλλά κόκκινα φρούτα, δυόσμος, εσπεριδοειδή και νύξεις λευκού πιπεριού θα "σκάσουν" στο ποτήρι μας με μια απαλή ανάδευση. Δύο μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές με τις οινολάσπες είναι αρκετοί για να "δέσουν" οι διακριτικές τανίνες με την ενδιαφέρουσα οξύτητα.

Food pairing

Το απόλυτο ροζέ για απεριτίφ πριν ξεκινήσουμε την κρεατοφαγία, αλλά και για τους μεζέδες όπως οι σαλάτες, τα τυριά, οι παραδοσιακές πίτες ή τα πρώτα ψητά και σουβλιστά εδέσματα. Γιατί όχι και σαν συνοδευτικό των φρούτων στο τέλος του φαγητού που θα μας δροσίσουν και θα καθαρίσουν τους γευστικούς μας κάλυκες.

Λεπτομέρειες οίνου

Προέλευση: ΠΓΕ Αχαΐα
Τοποθεσία: Ορεινοί αμπελώνες στην Αιγιάλεια & στα Καλάβρυτα
Χρονιά: 2023
Χρώμα: Απαλό ροζέ με σομόν αποχρωσεις 
Γλυκύτητα: Ξηρό
Ποικιλία: Μαλαγουζιά 70%, Cabernet Franc 30%
Αλκοόλ: 12,5%

Σερβίρεται στους: 10-12°C

Cuvee III Red

Μέγα Σπήλαιο

Τρεις εμβληματικές ερυθρές ποικιλίες, η Μαυροδάφνη, το Cabernet Sauvignon και το Αγιωργίτικο, μπλεντάρονται αφού οινοποιηθούν ξεχωριστά κι έπειτα ωριμάζουν για 8 μήνες σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Ένα μωσαϊκό από σιρόπι κόκκινων φρούτων (φράουλα, βατόμουρα), γραφίτη, πικρή σοκολάτα και καρύδα ενισχύει την πυκνότητα των αρωμάτων. Γλυκά μπαχάρια και βανίλια προσδίδουν μια "ζεστή" πινελιά κι όλα αυτά υπογραμμίζονται από διακριτές τανίνες σε ένα μακρύ τελείωμα. 

Food pairing

Το κρασί που θα πιούμε στην καλύτερη ίσως ώρα, όταν δηλαδή πρωταγωνιστήσουν τα αρνίσια παϊδάκια, το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι, τα χωριάτικα λουκάνικα και το αρνί της σούβλας. Θα έχουμε σίγουρα κερδίσει το στοίχημα περί pairing, χωρίς κόπο.

Λεπτομέρειες οίνου

Προέλευση: ΠΓΕ Αχαΐα
Τοποθεσία: Ορεινά αμπελοτόπια γύρω από τον αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου
Χρονιά: 2022
Χρώμα: Βαθύ πορφυρό με μπλε ανταύγειες
Γλυκύτητα: Ξηρό
Ποικιλία: Μαυροδάφνη 40%, Cabernet Sauvignon 40%, Αγιωργίτικο 20%
Αλκοόλ: 14%

Σερβίρεται στους: 16°C

megaspileo.gr, Facebook, Instagram

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για παιδιά με μεσογειακή αναιμία

Παράλληλα, ξεκινάει ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με θέμα το άγχος και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συναντούν οι άνθρωποι στη διαχείριση της καθημερινότητας τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Πολ Όστερ: Ο καπνός εξαφανίζεται

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Απρίλη. Ήταν εβδομήντα επτά χρονών.

London Wine Fair 2024: To ελληνικό κρασί σε μία από τις μεγαλύτερες οινικές εκθέσεις

Ετικέτες της χώρας μας θα δώσουν το παρών σε ένα από τα σημαντικότερα οινικά event του πλανήτη.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό αξιοποίησης της ΟΧΕ από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων θα αξιοποιήσει το ποσό των 101 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν περισσότερα από 40 σημαντικά έργα και δράσεις τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Οι καλύτερες συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι

Η Λαμπρή δεν είναι συνώνυμη του οβελία. Μένει ν' ανακαλύψουμε και άλλα υπέροχα πασχαλιάτικα φαγητά. Αν, λοιπόν, έχετε προγραμματίσει να σουβλίσετε αρνί, καλό κουράγιο και καλοφάγωτο, αλλά...

Τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα, πέρα από τα καθιερωμένα!

Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια θέλουν την ώρα τους αλλά είναι υπέροχα, τα πασχαλινά κουλούρια είναι εύκολα και μυρωδάτα, τα τσουρέκια με το κόκκινο αβγό απαραίτητα και γιατί να μη δοκιμάσουμε καλιτσουνάκια με ανθότυρο, τάρτα μελιτίνι ή τα "πουντζά" της Αστυπάλαιας...

Οι Mantinians βάζουν σε πρώτο πλάνο τον αμπελώνα της Μαντινείας

13 οινοποιεία της Μαντινείας συστήνονται ολιστικά και συλλογικά μέσα από την Οινική Κοινότητα Mantinians.